follow || Instagram

Jan 27, 2014

one of the most things women scared of

hi

sebenarnya aku  log-in blogger malam ni nak post pasal lain. tapi tadi lepas je log masuk, ada satu tajuk post ni menarik perhatian aku. post tu adalah dari salah satu blog yang aku follow. nak dekat 5 tahun juga aku follow blog tu , cuma aku je jarang baca. tapi dari dulu aku memang suka tengok header blog dia. aku follow blog tu since tuan blog masih belum kahwin dan sekarang tuan blog dah kahwin dah dan dah ada anak. aku terkejut juga.  nampak sangat aku dah lama tak ber 'blog walking'. straight to the point , post tu adalah tentang pregnancy.

you know what, beberapa tahun lepas aku ada baca satu artikel / teks tentang wanita mengandung. ya memang tak dinafikan setiap wanita akan risau saat anaknya lahir sama ada anak mereka itu cukup sifat (sempurna) atau sebaliknya. termasuk juga aku. aku akan membesar menjadi seorang wanita kelak. dan apa yang aku risau adalah aku ni boleh mengandung atau tidak. aku pernah terfikir mampukah aku ni memberi zuriat kepada my future spouse (cehh ayat..fikir jauh sangat aku ni). sampai hari ni aku masih risau pasal benda-benda tu. kalau aku tak mampu mengandung, aku harap aku mampu mengawal diri aku jika aku ditinggalkan kelak. aku sememangnya tak nak bermadu. ya Allah mohon dijauhkan...

kalau tak silap aku wanita/perempuan lebih mudah menghidap penyakit barah. barah payudara, barah otak, kanser serviks etc.  Ya Allah Ya Tuhan. setiap hari aku fikirkan pasal ni.  orang kata itu penyakit keturunan tapi itu kata orang. tak semestinya betul. Alhamdulillah setakat yg aku tahu kaum kerabat terdekat aku tak ada yang menghidap penyakit sedemikian. tapi aku sebagai wanita, aku percaya ia tak mustahil untuk berlaku dekat sesiapa je. Ya Allah..

dulu aku ada terfikir nanti bila aku dah habis sekolah menengah , aku nak buat pergi jumpa doctor seorang diri. aku cuma nak check , adakah aku ni sihat dan normal atau vice versa.  tapi aku takut..
dan sekarang aku oficially dah habis sekolah.. mungkin dah sampai masa aku plan apa yg patut.


ok bye.


p/s : dear my future spouse, whoever you are , i hope you can accept me the way I am even though if I can't fulfill your every dream. I love you.



xoxo, J

No comments:

Post a Comment